top of page

BIO

JdH-20220316 TivoliVredenburg - Jazz Rookies - Jens Meijer 029_Foto Jelmer de Haas_WEB.jpg
IMG_2805.jpg

De muziek die de jonge drummer Jens Meijer met zijn verschillende formaties maakt, kent minstens één rode draad: een zucht naar vrijheid, een gezamenlijk zoeken naar een manier van spelen die zoveel mogelijk opties openlaat. In zijn benadering van het ritme en de maat zit opmerkelijk veel dynamiek en variatie. Niet dat Meijer de rol van drummer als time keeper helemaal loslaat, maar binnen de suggestie van een steady beat die ondanks alles blijft bestaan, ziet Meijer voortdurend kans om te versnellen of te vertragen, gelijk opgaand met de fluctuerende ritmiek van zijn medemusici. 

Misschien is het belangrijkste dat Meijer op Codarts werd bijgebracht de pracht en het belang van samenwerken. Niet voor niets hebben Meijers bands steevast een gedeeld leiderschap. De stukken komen ofwel voort uit collectieve improvisaties of zijn door meerdere bandleden aangedragen. Kenmerkend voor Meijers benadering is dat al zijn groepen andere accenten leggen en niet zelden nogal anders klinken.  In zijn groep met trompettist Peter Somuah verkent Meijer dan juist weer een heel ander muzikaal scala met daarin meer aandacht voor polyritmiek geïnspireerd door onder andere High Life en Afro-Beat.

Dit alles tekent niet alleen de veelzijdigheid van Meijer, maar het onderstreept ook zijn brede kijk en interesse. Zijn heel diverse, vroege voorbeelden als popgitarist John Mayer of de virtuoze jazz/rockdrummer Dave Weckl klinken net zo goed door als Meijers fascinatie voor literatuur en filosofie. Steeds wordt daarin weerspiegelt dat er niet maar een enkele richting is, maar zijwegen in overvloed. In essentie kent Meijers muziek maar één zekerheid, de zekerheid dat er nog oneindig veel te ontdekken is.

IMG_3445 (2)_edited.jpg

Jens Meijer studeerde in 2020 af aan Codarts. Docenten als de drummers Hans van Oosterhout, Joost Patocka en Mark Schilders stimuleerden Meijer zijn muzikale ideeën verder te ontwikkelen en zijn interesse in filosofie en conceptueel denken in zijn composities toe te laten. Sinds 2020 maakt Jens onderdeel uit van het Batavierhuis , een broedplaats  voor talentontwikkeling in Rotterdam

bottom of page